menu

THOMAS RODE

“När jag grillar är det ett sätt att hitta tillbaka till det förflutna”


För gourmetkocken Thomas Rode är att grilla det mest autentiska sättet att tillaga mat, eftersom grillens råa värme ställer helt andra krav på matlagningen än vad vi annars är vana vid från köket. Möt honom här och få hans bästa tips på hur du kan ta din grillmat till en helt ny nivå.
Uppdelat på två tomter i ett lummigt område som förr inhyste en stor plantskola, hittar kocken och medgrundaren av den digitala matmarknaden rigtigmad.dk, Thomas Rode, lugnet i sitt sommarhus. Även om han är utomhus så mycket som möjligt oavsett årstid, så är det på sommaren som han på allvar använder området där han själv odlar en mängd grönsaker och frukt till sin matlagning.


”Jag älskar alla årstider och är utomhus så mycket jag bara kan. Men sommaren är ju årstidernas kung och då är det enklare att laga mat utomhus”, berättar Thomas Rode, som ägnar i synnerhet de långa sommarkvällarna åt att grilla.
Det är för honom ett sätt att hitta tillbaka till ett annat, mer ursprungligt, sätt att laga mat och där man inte har samma kontroll över temperaturen som man har i ett kök.


”Det kräver mer av en att grilla än att laga mat som vanligt, eftersom det är svårt att omsätta det vi gör i köket till grillen. Jag försöker alltid att använda min erfarenhet som kock när jag ska grilla, vilket kanske skiljer sig från hur andra grillar”, säger Thomas, som här ger några av sina bästa tips på hur man kan få den bästa grillupplevelsen.1. Ta god tid på dig

Det tar tid att grilla – från förberedelse till tillagning. Även om du med Everdures Fast Flame Ignition kan ha träkolen klara på under 10 minuter bör grillen vara väl rengjord innan något läggs på den. Samtidigt ska värmen ha hunnit breda ut sig till de områden på grillen som du ska använda.


2. Använd grönsakerna

Grönsaker är inte bara läckra för sig själva på grillen, utan kan också användas som praktiska tillägg som gör det enklare att grilla. Packa till exempel in fisk och kött i skivor av aubergine, paprika eller sallad – på så sätt fastnar inte köttet i grillgallret när det ska vändas eller tas av, samtidigt som det får fräsch smak av grönsakerna.


3. Använd röken aktivt

Använd röken från din grill aktivt som smaksättare i dina grillrätter. Dels kan man låta köttet få ta smak av röken och kolet när det ligger på grillgallret, men man kan också använda röken mer indirekt – till exempel genom att ge smör en rökig smak genom att leda röken ned i grytan med en annan gryta som lock, så att smöret får smak.


Få tre av Thomas läckra recept

Gazpacho recipes

Gazpacho av grillade grönsaker & hummer

Sortfodsgris recipes

Grillad svartfotsgris & sparris med merian- “bearnaise” på rökt smör

Torsk recipes

Torsk grillad I aubergine med grillad hjärtsallad & emulsion av karamelliserad vitlök & tomat

Se alla recept