Varmrökt lax med aromatiska kryddor
Varmrökt lax med aromatiska kryddor
Skriv ut receptIngredienser
Varmrökt lax med aromatiska kryddor
- 8 g enbär
- 6 g rosa pepparkorn
- 4 g tasmanska pepparkorn
- 200 g vitt socker
- 200 g salt
- 400 g laxfilé med skinn
- 30 g hickory träflis
- Sallad till serveringen (valfritt)
- Gräddfil till serveringen (valfritt)
- Krispigt bröd till serveringen (valfritt)
Recept
Rosta kryddorna i en het, torr panna tills de är väldoftande. Låt svalna något och mal till ett pulver med en mortel, en mortelstöt eller kryddkvarn. Ställ åt sidan.
Blanda socker och salt i en skål. Lägg hälften av blandningen i en eldfast form / stekpanna. Skiktet måste vara min. XX cm djupt.
Lägg laxfiléerna på en skärbräda med köttsidan uppåt. Strö 3/4 av kryddblandningen jämnt över fisken. Lägg laxfiléerna med skinnet nedåt i formen / stekpannan med socker / saltblandningen. Täck laxen med den återstående blandningen av socker och salt. Täck formen / stekpannan med plastfilm och ställ den i kylen i 4 timmar för att dra. Borsta sedan av överflödigt salt / socker och skölj försiktigt filéerna under kallt, rinnande vatten. Torka försiktigt och sätt tillbaka laxfiléerna i kylen i 4 timmar.
För rökning, fyller du på 150 g kol i din 4K-grill. Tryck på tändningsknappen, låt locket vara öppet under de första 10 minuterna för att hjälpa till med tändningen. Placera 30 g hickory träflis bredvid kolet (inte ovanpå kolet) och låt det glöda i några minuter. Montera gjutjärnsgrillgallret, placera pizzastenen ovanpå och montera det rostfria stålgallret. Lägg laxen på en bit bakplåtspapper och lägg den på grillgallret. Stäng locket och låt laxen röka i 30 minuter, låt den övre ventilen vara helt öppen och den nedre ventilen på ett.
Ta bort laxen från grillen efter 30 minuter och lägg den på en tallrik. Strö över kvarvarande kryddblandning. Kan serveras med sallad, gräddfil och krispigt bröd.