Torsk grillad I aubergine med grillad hjärtsallad & emulsion av karamelliserad vitlök & tomat
Torsk grillad I aubergine med grillad hjärtsallad & emulsion av karamelliserad vitlök & tomat
Skriv ut receptIngredienser
Fisk
- 4 torskportioner á 100 g, utan skinn
- 1 stk aubergine, skuren i 2 mm tjocka skivor
- Salt och färskmalen svartpeppar
- Olivolja
- 1 röd chili, i tunna skivor
Grönt
- 2 stk stora auberginer, gör hål i skinnet med hjälp av en gaffel, gnid in med olivolja
- 2 stk tomater, skär i klyftor, ta bort kärnor och skinn
- 1 liten squash, skuren i små tärningar, undvik gärna den mjuka kärnfyllda mitten
- 1 stk rödlök, skala och finhacka
- 1 handfull storbladig persilja, hacka grovt
- 1 stor vitlök, skala och finhacka
- Olivolja
- 2–4 stk hjärtsallad, beroende på storlek
Sås
- 1 vitlök, gärna ny och färsk
- Ca. 400 g mogna, väldoftande San Marzano-tomater, gärna på stjälk.
- 2 dl god och inte för bitter olivolja
- Citronsaft
- Salt och färskmald svartpeppar
Recept
Aubergine-fiskpaket
Skär tunna skivor på längden av en aubergine. Strö lite salt över skivorna och lägg dem på ett galler, så att vattnet och saltet från grönsaken kan droppa ner. Låt skivorna ligga på gallret i minst 2 timmar. Skölj skivorna i kallt vatten, och badda dem torra i en ren handduk. Pensla dem med olivolja på den en sida, och lägg dem på skärbrädan med den penslade sidan nedåt.
Krydda alla torskbitarna noggrant med salt och peppar samt med de tunna skivorna av röd chili efter smak. Lägg torskbitarna på aubergine-skivorna, och vira dem stramt runt fisken.
Grilla paketen på moderat värme var tålmodig. Auberginerna ska ha god tid på sig att torka ut, så att de lätt släpper från grillgallret. Räkna med 3–4 minuter på varje sida.
Grönt
Grilla hela auberginen i utkanten av glöden eller packa in den i aluminiumfolie och lägg den direkt över glöden, tills den är helt mjuk. Kontrollera, om den är helt mjuk genom att sticka en kniv i den och se om auberginen faller av. Under tiden, ordna de andra ingredienserna som beskrivits ovan.
När auberginen är helt mjuk, delas den, och köttet skrapas ut, hackas grovt och läggs i en sil, så att överflödig vätska kan droppa av. Pressa gärna med en grytslev. Sautera grönsakstärningarna i olivolja, och smaka av med salt och färskmalen svartpeppar. Tillsätt till sist persiljan.
Ta bort de yttersta bladen på hjärtsalladen, och dela på mitten. Vänd dem i olivolja, krydda dem och grilla dem snabbt på med skärytan nedåt.
Såsen
Packa in vitlöken i dubbel aluminiumfolie, och placera den på grillen i utkanten av kolet, och ge dem 40 minuter på låg temperatur. Medan vitlöken bakas, halveras tomaterna inkl. stjälken och läggs i en kastrull som tåler att användas direkt på grillen. Sätt kastrullen på grillen över indirekt värme, och åt tomaterna sjuda utan att de kokar, i minst 30 minuter. Mixa dem, och sila bort vätskan. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Skär bort botten på vitlöken och pressa ut det möra ”köttet” och använd det till att smaksätta såsen med.
Servering
Servera rullarna på varma tallrikar, och dekorera dem med den grillade salladen. Omge rullarna med några skedar sås och erbjud dina gäster resten av såsen under hela måltiden.