Tonfisk med fänkål och citron
Tonfisk med fänkål och citron
Skriv ut receptIngredienser
- 1 msk korianderfrön
- 1 msk fänkålsfrön
- 500 g bergssalt
- Skal från 2 citroner, finrivet
- 4x tonfiskskivor (100 g per bit)
- 1 lök
- 1 msk olivolja
- Salt
- 1 hel fänkål
- Citron juice
- Nymalen svartpeppar
Recept
Rosta koriander- och fänkålsfrön i en varm, torr panna tills de är väldoftande. Ta av dem från värmen och ta en tesked rostade frön för senare användning. Blanda resten av de rostade fröna med salt och citronskal.
Värm din Furnace, utrustad med teppanyaki-platta.
Strö hälften av saltblandningen på den nedre delen av teppanyaki-plattan för att skapa en saltbotten ca. 1 cm djup. Låt saltbottentemperaturen nå 70°C och placera tonfiskskivorna ovanpå. Se till att det finns ett litet mellanrum mellan varje bit. Strö resten av saltblandningen ovanpå så att tonfiskskivorna är helt täckta. Tillaga i 12 minuter. Kontrollera temperaturen mitt i tonfiskbiten med en stektermometer. När kärntemperaturen har nått 45°C, ta bort bitarna från saltblandningen och borsta bort överflödigt salt och frön. Krydda med citronsaft och garnera med de rostade fröna.
Medan du grillar tonfisken, skalar du lökarna och skär i 2 mm tunna skivor (separera inte ringarna). Lägg hälften av olivoljan på toppen av teppanyakiplattan, lägg lökskivorna på grillen och grilla dem tills de är gyllene och karamelliserade. Ta bort löken och krydda med salt. Riv fänkålen på ett mandolinjärn (2 mm) och lägg i en skål. Häll resterande olivolja över och krydda med salt. Lägg fänkålsskivorna på teppanyakiplattan och grilla dem tills de är mjuka. Ta bort dem från grillen och lägg dem i skålen tillsammans med löken, krydda med lite citronsaft och nymald svartpeppar. Servera grillad fänkål och lök tillsammans med tonfisken.