menu

Sommarsalad med grönsaker, havreris och halloumi i citron- och sojadressing med dukkah

Sommersalat recipes 2

Intermediate

4 portioner

Ingredienser

Sallad

  • 2 dl kokt havregryn
  • 1 hjärtsallad
  • 1 röd paprika
  • En handfull sparris
  • En handfull broccoli
  • 1 halloumi-ost

 

Dukkah

  • En stor handfull blandade nötter och kärnor (mandlar, hasselnötter, pistagenötter, pumpafrön och/eller solrosfrön – allt kan användas)
  • 1 tsk hela korianderfrön
  • 1 tsk hela kumminfrön
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 1 tsk chili
  • 1 tsk sumak krydda
  • Salt och peppar

 

Dressing

  • 1 dl soja
  • 1/2 kopp nypressad citronsaft
  • 1/2 kopp färskpressad apelsinjuice
  • Lite salt och peppar

Recept

Sallad
Koka havreris enligt anvisningarna på förpackningen och låt det svalna. Skölj alla grönsaker och plocka några fina salladsblad för att dekorera med vid servering. Skär paprikorna i stora bitar och bryt av nedre stjälken på din sparris och broccolin. Lägg grönsakerna i en skål och tillsätt lite olivolja, salt och peppar.

Skär halloumiosten i några tjocka skivor på ca. 0,5-1 cm tjocka och pensla dem med olivolja.

Grilla grönsakerna mitt på grillen så att de får hög värme. De bör grillas i några minuter på varje sida tills de får en skorpa och gärna bli lite brända. Grill även halloumiosten på samma sätt.

 

Dukkah
Häll alla ingredienser i en kastrull och rosta dem på medelvärme i ca. 10 minuter. Rör om ofta så att de inte bränner fast. Det ska gärna börja dofta och få lite färg så att kryddorna får rosta igenom och utveckla mycket arom och smak. Låt blandningen svalna och mixa den i en miniblender till ett grovt pulver.

Ta ett stort fat och servera salladen med några stora blad av hjärtsallad i botten. Lägg på din kokta havreris och servera dina grillade grönsaker och halloumiost ovanpå lite här och där. Häll över din citrus- och sojadressing och servera salladen med lite dukkah över.