menu

Roasted pineapple sundae

Roasted pineapple sundae

Intermediate

16 portioner

Ingredienser

Ananas karamell

  • 500 g socker
  • 125 g osaltat smör, skuret i tärningar
  • 225 g äppeljuice
  • 5 g salt

Rostade nötter

  • 200 g pistagenötter
  • 200 g vitt strösocker

Ananas
Karamellsås

  • 140 g rörsocker
  • 115 g ljus sirap
  • 115 g vispgrädde
  • 30 g osaltat smör
  • 1/4 tsk salt

Recept

Ananaskaramell

Smält sockret i en kastrull på hög värme. Vispa kontinuerligt. När sockret har mörknat, tillsätts smöret lite i taget samtidigt som du fortsätter att vispa tills blandningen emulgeras. Ta av från värmen och tillsätt salt. Vispa tills det är helt upplöst. Tillsätt 1/3 av äppeljuicen och vispa tills den är helt införlivad. Upprepa med resterande 2/3 äppeljuice. När saften är emulgerad, sätt tillbaka kastrullen på spisen och koka upp. Låt karamellen svalna helt innan du täcker över och lägger åt sidan, tills den ska användas.

Tillagning av ananas
Skala din ananas, och ta ut stammen – ca. 2 x 3 cm hål genom hela ananasen. Montera din ananas på rotisseriet och sätt fast den. Aktivera rotisseriefunktionen och tillaga den några timmar, medan du regelbundet smörjer in den med ananaskaramell.

Rostade nötter
Förvärm ugnen till 170°C. Placera nötterna på bakplåten med bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen i 12 minuter. Värm under tiden 150 g vatten och sockret i en liten kastrull på medelhög värme och koka upp det. När temperaturen når 135°C eller sirapen börjar ta färg vid pannans kant, tillsätt pistagenötterna. Rör om tills sirapen är helt kristalliserad runt nötterna. Häll de överdragna nötterna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt svalna.

Karamellsås
Lägg ingredienserna i en kastrull och värm på medelvärme tills det kokar. Vispa tills temperaturen når 120°C och ta bort den från värmen.

Servering
Ta bort den grillade ananasen från rotisseriet och låt svalna något. Häll alternativt chokladglass och bitar av den grillade ananasen i ett glas. Garnera med vispad grädde, rostade nötter och karamellsås.