Oxfilé med vitlök och rosmarin
Oxfilé med vitlök och rosmarin
Skriv ut receptIngredienser
Tillagning av köttet
- 500 g druvkärnolja
- 100 g nötfett, skuren från filén och skuren i tärningar
- 1 vitlök
- 2 kvistar rosmarin
- 500 g oxfilé
- Salt
Avslutning och servering
- 1 vitlök (kokt)
- 1 liten schalottenlök, skalad och hackad
- 5 g persilja
- 5 g körvel
- 2 g dragon
- 2 g mynta
- 16 små Apache-potatisar
- Bergssalt, efter smak
- Tillagad oxtfilé
Recept
Tillagning av oxfilé
Värm druvkärnoljan i en kastrull på Force eller Furnace. Tillsätt nötfett och tillaga i 10-20 minuter. Tillsätt vitlök och rosmarin och värm oljan till 70°C. Använd en termometer för att noggrant mäta temperaturen. Håll denna temperatur. Krydda oxfilén med salt och lägg den försiktigt i pannan. Stek köttet till det har en kärntemperatur på 50°C – använd en stektermometer. Beräkna ca. 25-30 minuter tillagningstid. När kärntemperaturen har uppnåtts tas köttet ur pannan. Låt det vila på ett galler. Medan köttet tillagas linda vitlök i aluminiumfolie och tillaga på grillen i 30 minuter tills den är mjuk.
Ta försiktigt bort pannan med olja (spara oljan) och öka temperaturen på grillen. När den är varm, bryn filén på alla sidor. Ta av den från grillen och låt den vila på ett galler. Kärntemperaturen för medium är ca. 56°C
När vitlöken är färdig, pressa ut köttet i en skål och blanda med 1 msk av oljan som filén gjordes i. Skölj schalottenlök under kallt vatten, och lägg dem i en separat skål. Hacka alla örter och rör om tillsammans med schalottenlök. Ställ åt sidan.
Koka potatisen under tiden i saltat vatten. Häll av vattnet och låt dem svalna något. Pensla potatisen med överflödig olja och krydda med bergsalt. Grilla dem tills de är gyllene och krispiga.
Lägg vitlökolja och schalottenlök-örtblandningen på oxfilén. Skär i skivor och servera med de grillade potatisarna.