menu

Musslor med citrongräs

Lemongrass mussels

Beginner

2 portioner

Ingredienser

Kokosnötsås

  • 2 g kardemummekapslar
  • 40 g citrongräs
  • 1 g Kaffir limeblad
  • 2 g korianderfrön
  • 400 g kokosmjölk
  • 160 g kokoskräm

Musslor och musselsaft

  • 500 g musslor
  • 100 g vitt vin

Musslor

  • 10 g olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad
  • 5 g färsk ingefära, skalad och finriven
  • 1 g thailändsk chili, finhackad
  • 85 g lök, skalad och finhackad
  • 90 g rödpeppar, finhackad
  • 150 g musseljuice
  • Kokossås
  • Musslor
  • 5 g basilika
  • 1 lime, skal och juice

Recept

Kokosnötsås
Krossa kardemummakapslar, hacka citrongräs och kaffer limebollar och rosta detta i en het stekpanna tillsammans med korianderfrön tills de är väldoftande. Tillsätt kokosmjölk och kokoskräm och reducera blandningen till ca. 100 g. Ställ åt sidan.

Musslor och musselsaft
Värm sedan en kastrull på hög värme, tillsätt musslor och vitt vin. Låt musslorna ånga under locket i 2-3 minuter. Rör i pannan, tillsätt 50 g vatten, sätt tillbaka locket och låt musslorna ånga i ytterligare 2 minuter. Ta bort musslorna från värmen och sila bort vätskan. Obs: spara vätskan. Kasta oöppnade musslor.

Avslutning
Värm oljan i en stor kastrull på måttlig värme, tillsätt vitlök, ingefära och chili och bryn försiktigt i 1-2 minuter. Tillsätt lök, rödpeppar och kokosnötsås och tillaga i 3-4 minuter, rör om hela tiden. Låt blandningen reducera i ytterligare 3 minuter. Tillsätt de tillagade musslorna, basilikan, limeskal och limejuice. Krydda med havssalt efter smak.