menu

Inbakad lax

Alaska salmon bake

Advanced

4 portioner

Ingredienser

Fyllning

  • 1 msk druvkärneolja
  • 60 g schalottenlök, skalad och hackad
  • 1 tsk vitlökspuré
  • 30 g kastanjesvamp, skuren i tärningar
  • 30 g osaltat smör
  • 200 g spenat
  • 4 g dragon
  • Salt och nymalen svartpeppar

Örtpannkakor (4-6 stk)

  • 25 g spenat (blancherad och dränerad vikt)
  • 3 g dragon
  • 4 g persilja
  • 2 ägg
  • 75 g vetemjöl
  • 100 g standardmjölk
  • 1 nypa salt
  • Olivolja

Förberedelse

  • 2 x 250 g smördeg i plattor
  • Örtpannkakor
  • Fyllnning
  • 500 g laxfilé, utan skinn och ben
  • 1 ägg, lättvispat

Recept

Fyllning
Värm druvkärnolja i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt schalottenlök och bryn till den är mjuk. Tillsätt vitlök och svamp och bryn i ytterligare två minuter. Ta av pannan och ställ den åt sidan för att svalna. Smält smör i en annan panna och tillsätt spenatbladen. Rör om kontinuerligt tills de är genomkokta. Lägg spenaten i en sil och låt den svalna. När spenaten har svalnat, pressa ut så mycket vätska ur bladen som möjligt. Detta görs genom att trycka baksidan av en sked hårt mot spenaten. Torka sedan med en pappershandduk. Tillsätt spenat i svampblandningen och rör om ordentligt. Finhacka dragon och tillsätt till svampblandningen. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Täck över och ställ åt sidan tills senare.

Örtpannkakor
Blanchera spenaten i kokande vatten i 30 sekunder. Ta av den från värmen och låt svalna i ett isbad. När den har svalnat, töm och pressa ut överflödig vätska, torka sedan med pappershandduk. Hacka spenaten grovt och lägg spenaten och de återstående ingredienserna i en mixer. Blanda på hög hastighet tills blandningen är jämn. Pressa smeten genom en sil och ställ den åt sidan. Lägg lite olivolja i en kastrull med en non-stick yta och gör pannkakorna individuellt på låg-måttlig värme. Ställ åt sidan tills senare.

Färdigställande
Rulla ut smördegen på bakpapper. Lägg två pannkakor ovanpå smördegen och fördela hälften av svampblandningen ovanpå pannkakorna. Lägg laxfilén ovanpå och täck med den återstående svampblandningen. Toppa med två eller flera pannkakor. Se till att pannkakorna täcker väl. Pensla den synliga delen av det nedre lagret av smördeg med ägg och täck laxen med den andra plattan smördeg. Använd en gaffel för att stänga kanterna. Ställ svalt tills det ska användas.

Tillagning
Förvärm ugnsgrillen till 210°C, utrustad med pizzastenen. Placera laxen (på bakplåtspapperet) på pizzastenen och grilla den i 30 minuter. Se till att temperaturen på 210°C bibehålls. Laxen måste ha en kärntemperatur på 50°C. Låt laxen vila i 10 minuter efter tillagningen.