Grillade skaldjur
Grillade skaldjur
Skriv ut receptIngredienser
Krabbklor
- 10 g citrontimjan, blad
- 10 g rosmarin
- 2 vitlöksklyftor, skalade och pressade
- Juice från 1 citron
- 1 msk salt
- 8 krabbklor från stenkrabbor
- Nymalen svartpeppar
Bläckfisk
- 4 bläckfiskarmar, rengjorda
- 2 msk olivolja
- 2 kvistar rosmarin
- 2 vitlöksklyftor, skalade och pressade
- Citronskal
Musslor
- 1 msk druvkärneolja
- 1 schalottenlök, skalad och skuren i tunna skivor
- 1 vitlöksklyfta, skalad och pressad
- 250 g färska musslor, rensade
- 50 g torr Vermouth
- 50 g torrt vitt vin
- 2 basilikapinnar
- Juice från en citron
- Citronskal
Musselemulsion
- 80 g musslor
- 20 g pastöriserad äggula
- 120 g vegetabilisk olja
- Juice från en citron
- Citronskal, riven
Bläckfisk BBQ-sås
- 25 g bläckfiskbläck
- 2 tsk citron juice
- 1 tsk citronskal, riven
- 1 msk olivolja
Citron och örtmajonnäs
- 150 g majonnäs
- 10 g persilja
- 10 g gräslök
- Juice från en citron
- Citronskal, rivet
Tomatgarnering
- 16 körsbärstomater
- 3 tsk olivolja
- 1 tsk socker
- 1 tsk Worcestershiresås
- Salt
- Tabascosås efter smak
Gin, selleri och gurka garnering
- 1 gurka
- 1 msk Gin
- 1 tsk Sellerisalt
- Nymalen svartpeppar
Babymajs garnering
- 16 babymajs
- 1 msk olivolja
- Salt och nymald svartpeppar
Recept
Krabbklor
Häll 1,5 liter vatten i en stor kastrull och tillsätt alla ingredienser utom krabbklorna. Krydda väl med nymald svartpeppar. Koka upp och lägg sedan i krabbklorna. Ta bort pannan från värmen när vattnet, efter att du har tillsatt krabbklorna, når kokpunkten igen. Låt stå i 12 minuter. Ta sedan upp krabbklorna och kasta vattnet. Kyl krabbklorna i en skål över is. Efter kylning, sätt krabbklorna för att svalna helt. Knäck klorna med en skaldjursknäckare eller baksidan av en stor kniv. Ta bort allt skal. Täck och sätt på kylning tills det ska användas.
Bläckfisk
De rengjorda bläckfiskarmarna skärs upp för att göra en platt köttbit. Skölj under rinnande kallt vatten för att avlägsna smuts etc. Torka sedan. Skär ett lätt kors med en vass kniv. Lägg de fyra bläckfiskbitarna i en skål och tillsätt de andra ingredienserna. Fördela ingredienserna med händerna. Täck över och låt det marinera över natten i kylen.
Musslor
Värm druvkärnolja på måttlig värme och bryn schalottenlök och vitlök i 2 minuter. Tillsätt musslor, vermouth och vitt vin. Lägg locket på pannan. Ånga musslorna i 3-4 minuter och skaka pannan försiktigt. Ta bort pannan från värmen och låt den stå i 30 sekunder. Kasta oöppnade musslor och sila sedan blandningen genom en sil. Spara musselfonden. Lägg musslorna i en skål över ett isbad så att de snabbt svalnar. Efter avkylning, sätt musslorna i kylskåp. Under tiden tillsätt basilika, citronsaft och skal till musselfonden och låt den dra och svalna helt innan du häller blandningen genom en sil.
Musselemulsion
Använd en stavmixer för att blanda 80 g musselfond med äggula. Tillsätt långsamt oljan för att bilda en emulsion. Krydda med citronsaft och skal. Täck och sätt i kylskåp tills, det ska användas.
BBQ sås
Alla ingredienser blandas väl. Täck över och ställ åt sidan.
Citron och örtmajonnäs
Alla ingredienser blandas väl (med undantag för örterna). Dessa hackas grovt och tillsätts strax före servering.
Tomatgarnering
Blanchera tomaterna i kokande vatten i 20 sekunder. Plocka sedan upp dem. Kyl över isbad. Ta försiktigt bort skinnet och lägg tomaterna och andra ingredienser i en skål, blanda väl. Täck över och förvara i kylskåp i min. 4 timmar. Sätt tomaterna på spett strax före servering.
Gin, selleri och gurka-garnering
Dela gurkan, ändarna skärs av. Dela gurkan på längden igen och skär gurkan i 16 stavar. Lägg gurkstavarna på en bricka och droppa gin över. Krydda med sellerisalt och nymald svartpeppar. Täck och ställ i kylskåp i min. 4 timmar.
Babymajs garnering
Låt spetten ligga i blöt i vatten i några minuter och för dem genom majsen. Häll lite olivolja över och krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan tills du är redo att grilla.
Tillagning
Börja med att tända grillen och häll lite olivolja över krabbklorna och bläckfisken och krydda med salt och nymald peppar.
När kolet är klart och glödande vitt, placera krabbklorna och bläckfisken på grillen (bläckfisken placerad med den skurna sidan nedåt). Grilla i 2 minuter innan du vänder. När bläckfisken har rullat ihop sig måste den grillas i ytterligare 30 sekunder. Ta sedan av den från grillen. Krabbklorna grillas i ca. 4 minuter. Krydda bläckfisk- och krabbklor med citronsaft och placera dem i värmeskåpet under grillen (om din grill är utrustad med ett värmeskåp). Grillmusslor och babymajs.
Musslorna placeras med den öppna sidan nedåt mot grillen. Skalet förhindrar att musslan kommer i direktkontakt med värmen. Lägg flis på kolen under musslorna och grilla i 1-2 minuter. Lägg i värmeskåpet tillsammans med övriga ingredienser.
Servering
Pensla bläckfisken med grillsåsen, skär den i 3 bitar och sätt på cocktailpinnar. Strö lite musselemulsion över musslorna.
Placera krabbklor, bläckfisk och musslor på ett fat som är tillräckligt stort för att rymma citron- och örtmajonnäs, tomater, majsmjöl och gurka.