menu

Gazpacho av grillade grönsaker & hummer

Gazpacho recipes 2

Intermediate

4 portioner

Ingredienser

Hummer

  • 2 stk levande humrar á 600 g (du kan även använda havskräftor)
  • 1 bunt färsk rosmarin

Soppa

  • 2 skivor gott surdegsbröd, utan skorpa, skuret i mindre bitar
  • Ca. 750 g mogna San Marzano-tomater på stjälk
  • 1 stor gurka, skalad
  • 1–2 (efter temperament) gröna jalapeños, ta bort stjälk och kärnor
  • 3 röda paprikor, ta bort stjälk och kärnor
  • 1 liten vitlök
  • 1 dl god olivolja
  • 3 msk Sherry vinäger
  • 0,5 ekologisk citron, det gula skalet och saften
  • Mineralvatten för att späda ut med

Grönt

  • 3–4 tomater, gärna olika färger
  • 1 röd paprika, ta bort stjälk och kärnor och skär i små tärningar
  • 1 gul paprika, ta bort stjälk och kärnor
  • ½ gurka, skalad, dela den och ta bort kärnorna
  • 2–3 skivor gott surdegsbröd i mindre bitar och sprödstekta i olivolja på moderat värme
  • Färsk basilika, ca en handfull finskuren i sista ögonblicket
  • Olivolja

Recept

Hummer
Döda humrarna så snabbt och skonsamt som möjligt genom att sticka en kniv i ”korset” i nacken på djuren. Bryt skalet på klorna med knivens baksida eller med en tung kastrull.

Fyll din grilllåda med rosmarin, lägg humrarna ovanpå, droppa lite olivolja över dem, stäng sedan lådan och grilla humrarna på rotisseriet i 12–15 minuter. Med Everdures HUB II kan du justera höjden på det medföljande rotisseriet med en knapptryckning så att hummern får exakt den värme den behöver.

Gazpacho
Förpacka hela vitlöken i aluminiumfolie och baka den på grillen vid indirekt värme i ca. 40 minuter. Skär surdegsbrödet i mindre bitar och blötlägg det i vatten. Vänd alla grönsaker, utom gurka, samt citronens gula skal i olivolja, och grill dem kort på full värme. När grönsakerna har fått färg, ta bort dem från grillen. Ta bort stjälkarna på tomaterna och blanda dem med paprika, skalad gurka och olivolja. Skär botten av den bakade vitlöken och pressa ut det möra ”köttet”. Krydda med det och med sherryvinäger, citronsaft, salt och peppar. Sila soppan och kyl den tills den serveras.

Grönt
Skala tomaterna, ta bort fröna (använd dem och saften i soppan) och skär paprikan i fina, tunna strimlor. Skär den halvskalade gurkan i båtar. Vänd alla råa grönsaker i den finhackade basilikan, olivolja, citronsaft, salt och nymald peppar.

Servering
Fördela soppan i fyra djupa tallrikar tillsammans med de marinerade grönsakerna. Knäck skalet på hummern skär köttet i mindre bitar. Droppa över olivolja, strö över salt och peppar och placera bitarna på grönsakerna. Lägg de färska örterna över rätten.