Chicken tikka wraps
Chicken tikka wraps
Skriv ut receptIngredienser
Saltlag
- 2 kg vatten
- 160 g salt
- 8 kycklinglår, utan skinn
- 6 vitlök
- 150 g olivolja
- 200 färsk ingefära
- 15 g salt
Yoghurtmarinad
- 100 g korianderfrön
- 65 g gröna kardemummakapslar
- 35 g kapslar med svart kardemumma
- 100 g kanelstänger
- 75 g svarta pepparkorn
- 25 g kryddnejlika
- 125 g kummin
- 20 g muskot
- 5 torkade lagerblad
- 25 g Ghee
- 25 g kikärtsmjöl
- 50 g olivolja
- XX g chilipulver
- 450 g grekisk yoghurt
- 1/2 tsk. buckhornblad
Salsa
- 460 g tomater
- 80 g rödlök, skalad och finhackad
- 5 g chili, finhackad
- 70 g extra extra jungfruolivolja
- 3 g salt
- 5 g körvel
- 10 g persilja
Tzatziki
- 1 gurka, skalad och riven
- 2 g salt
- 150 g grekisk yoghurt
- 10 g myntablad
Recept
Saltlag
Blanda alla ingredienser väl i en skål. Tillsätt kycklinglår. Täck och sätt i kylskåp i 6 timmar.
Ta skålen ur kylen och lägg kycklingen i kallt vatten i XX timmar. Byt vatten var 20: e minut. Häll ut vattnet och klappa försiktigt kycklingen torr.
Förvärm ugnen till 180°C. Skär toppen av tre vitlöksklyftor, droppa över lite olivolja och linda in dem var och en i aluminiumfolie. Sätt dem i ugnen i 30-35 minuter tills de är mjuka. Låt dem svalna helt. Skala under tiden de återstående tre vitlöksklyftorna. Packa upp den bakade vitlöken och pressa dem tills de väger ca. 50 g. Använd en matberedare eller liknande. och blanda de 50 g vitlök, färsk vitlök, olivolja, ingefära och salt. Bred blandningen på kycklinglåren, täck dem och lägg dem i kylen i 5 timmar.
Marinad
Medan kycklingen är i kylen förbereder du kryddblandningen Garam Masala. Förvärm ugnen till 130°C. Blanda kryddorna (med undantag av chilipulver) med lagerbladen. Strö blandningen över en bakplåt med bakplåtspapper och lägg i ugnen i 90 minuter. Smält Ghee i en liten kastrull på medelhög värme. När den börjar smälta, tillsätt kikärtsmjöl. Vispa tills det är helt sammanblandat. Värm en liten kastrull på medelvärme. Tillsätt olja och chilipulver. Stek i 2-3 minuter. Häll yoghurt, chilioljeblandning och bockhornsklöver i en stor skål. Tillsätt 10 g av din Garam Masala kryddblandning samt kikärtsblandningen. Blanda väl. När kycklingen har varit i kylen i 5 timmar, ta ut den och borsta bort överflödig blandning. Lägg kycklinglåren i yoghurtmarinaden, täck över och lägg i kylen i 10 minuter.
Salsa
Skär tomaterna i fyra klyftor och lägg dem i en eldfast form. Tillaga dem i en 60°C förvärmd ugn i 4 timmar. Skär sedan tomaterna i små tärningar och lägg dem i en skål. Tillsätt rödlök, chili och olivolja och blanda ingredienserna. Tillsätt salt, finhackad körvel och persilja. Blanda väl. Blandningen lagras i en lufttät behållare tills den ska användas.
Tzatziki
Blanda gurka med salt i en skål och låt den stå i en timme. Sedan pressas det mesta av vätskan ur gurkan. Blanda gurka med yoghurt och tillsätt mynta. Krydda med nymald peppar.
Avslutning
Förvärm grillen. När den är varm, tas kycklingen upp från marinaden. Grilla på alla sidor tills kycklinglåren är färdiga. Lägg ett flatbröd på grillen i några minuter. Sprid tzatziki på brödet, tillsätt kyckling och salsa på toppen.