Bananasplit
Bananasplit
Skriv ut receptIngredienser
Karamellganache
- 70 g socker
- 300 g mjölkchoklad (33%)
- 200 g vispad grädde
- 1 nypa salt
Karamelliserad bacon
- 200 g socker
- 1 tsk salt
- 80 g lönnsirap
- 60 g rökt randigt bacon
Grillad Banan Foster
- Vegetabilisk olja
- 4 bananer, skalade och skurna i fjärdedelar på längden
- 60 g saltat smör
- 125 g farinsocker
- 60g Cointreau
- 90 g mörk rom
Chantillycreme
- 300 g grädde
- 25 g florsocker
- 1 tsk vaniljpasta
Servering
- Grillad Banana Foster
- Vaniljglass
- Karamellganache
- Chantillycreme
- Karamelliserad bacon
- Karamelliserade popcorn för garnering
Recept
Karamellganache
Värm sockret i en kastrull på låg-måttlig värme och rör om tills det smälts till en gyllene karamell. Hacka chokladen under tiden. Ställ åt sidan. När karamellen är klar, häll försiktigt i en tredjedel av grädden. Rör om kontinuerligt tills blandningen börjar koka. Öka temperaturen och tillsätt långsamt kvarvarande grädde, koka tills karamellen löser sig. Krydda karamellblandningen med salt och tillsätt den krossade chokladen. Rör om tills chokladen är helt smält och allt är helt blandat. Låt svalna något och häll blandningen i en sprutpåse. Låt blandningen stå i rumstemperatur tills den ska användas.
Karamelliserad bacon
Börja med att göra en sirap. Lägg socker, salt och lönnsirap i en kastrull med 130 g vatten. Värm på måttlig värme och låt temperaturen nå 110°C. Ta av pannan från värmen och lägg den i kallt vatten för snabb kylning. Ställ åt sidan.
Värm grillen vid hög värme, justera sedan till låg/medelvärme och lägg på baconskivorna. Tillaga dem långsamt och pensla regelbundet med sirapen. Vänd var 30: e sekund. Baconskivorna ska vara krispiga och karamelliserade utan att de verkar vara brända. Ta bort dem från grillen efter tillagningen och lägg dem på en torr yta för att svalna. När de har svalnat, skär det karamelliserade baconet i tunna strimlor (ca 3 mm). Ställ åt sidan tills de ska användas.
Grillad Banana Foster
Värm ugnen – teppanyaki-plattan på hög värme och gjutjärnsgrillgallren på medelvärme. Lägg lite olja på teppanyakiplattan och brun bananerna på den platta sidan tills de är gyllene. Var försiktig så att du inte kokar dem för mycket eftersom de faller sönder. Ta bort dem från grillen och lägg dem på ett fat. Värm under tiden en kastrull på gjutjärnsgrillgallret med smör och socker, låt smälta. Tillsätt cointreau och 60 g rom och rör om tills alkoholen har avdunstat. Så snart karamellen är mjuk och slät, ta av pannan från värmen. Lägg bananerna i pannan. Låt blandningen svalna och rör i kvarvarande rom i blandningen.
Chantillycreme
Rör grädde, florsocker och vaniljpasta till en mjuk, fast konsistens. Lägg den i en sprutpåse och lägg den i kylen tills senare.
Servering
Placera bananerna på en tallrik (2 bitar per portion). Placera vaniljglass mellan bananerna (en skopa per portion) och häll karamellganache över. Avsluta med Chantillycreme och garnera med karamelliserad bacon och karamelliserad popcorn.