menu

4K Pizza

Heston's pizza recipe

Beginner

Ingredienser

Surdeg

  • 150 g tipo 00 mjöl
  • 1 tsk maltextrakt
  • 3,5 g torrjäst (halv påse)
  • 1 tsk salt

Avsluta degen

  • 350 g tipo 00 mjöl
  • 1 tsk maltextrakt
  • 7 g torrjäst (1 påse)
  • 1 tsk. salt

1x Enzo-pizza

  • Deg
  • 2 msk passata (tomatpuré)
  • 1/3 buffelmozzarellakula, dränerad över natten
  • 4 tsk ricotta
  • Parmesan, finriven
  • 3 plommontomater, delade på mitten
  • Olivolja
  • Flingsalt

1 x Pizza Margherita

  • 2 msk tomatsås
  • 1 buffelmozzarellakula, dränerad över natten
  • Olivolja
  • Parmesan, finriven

Recept

Surdeg
Blanda maltextrakt med 85 ml kallt vatten i en liten skål. Se till att det blandas väl. Lägg mjöl- och maltblandningen i en skål och använd köksmaskin med degkrokar. Blanda på låg hastighet i 3 minuter. Täck skålen med plastfilm och låt blandningen vila i rumstemperatur i en timme. Tillsätt sedan jäst och salt. Blanda på medelhastighet i 7 minuter. Lägg sedan degen i en ren skål och täck med plastfolie. Sätt degen i kylen i 12 timmar.

Avsluta degen
Blanda maltextrakt med 195 ml kallt vatten i en liten skål. Se till att det blandas väl. Lägg mjöl- och maltblandningen i en skål och använd en köksmaskin med degkrokar. Blanda på låg hastighet i 4 minuter. Täck skålen med plastfilm och låt blandningen vila i rumstemperatur i en timme. Tillsätt sedan jäst och salt. Blanda på medelhastighet i 4 minuter. Tillsätt surdeg och blanda på medelhastighet i 4 minuter. Ta ut degen och dela den i två konformade portioner.

Placera degbitarna på ett bakplåt med oljad folie och låt stå med min. 8 cm mellan varje boll. Täck med en stor bit oljad folie och låt den jäsa i 2 timmar på en varm plats. Degen fördubblas i storlek och ska se fuktig, lätt och fluffig ut. Ställ åt sidan tills den ska användas.

Grilla
När du är redo att laga mat, fyll 1 kg kol i 4K och värm upp grillen. Tryck på tändningsknappen, låt locket vara öppet under de första 10 minuterna för att hjälpa till med tändningen. Efter 10 minuter stänger du locket och öppnar både topp- och bottenventilerna helt. Förvärm upp till 280-300°C.

När den inställda temperaturen har uppnåtts sprids den antända kolen över botten och man fyller på mer kol så att hela botten täcks av ett lager kol. Använd medföljande tänger och ugnshandskar för detta ändamål. Placera gjutjärnsgallret med rostfritt stålgaller ovanpå. Lägg på pizzastenen. Placera temperaturmätaren på P1 och låt den vila på pizzastenen för att mäta pizzastenens yttemperatur.

Stäng locket och vänta tills pizzastenen når en temperatur på 320-350 °C. Kontrollera temperaturen genom att trycka på 4K-temperaturikonen.

När degen är klar, strö mjöl på en ren bänkskiva. Dra ut degen med dina handflator istället för att använda en kavel. Detta ger en luftig skorpa. Fortsätt tills botten har en jämn, lämplig tjocklek. Strö lite samolinagryn på en pizzaspade, detta gör det lättare att få av botten från spaden.

Smörj med 2 msk passata på pizza botten med en cirkelrörelse och sprid fyllningen jämnt. När pizzastenen är förvärmd till 320-350°C, läggs pizzan på pizzastenen och locket stängs. Kontrollera om pizzan är klar efter 3 minuter. Stäng locket och grilla lite längre vid behov. Skorpan ska höjas något och passatasås ska bubbla.