menu

MATTIAS HUNDEBØLL

”Utomhus blir matlagningen till en lek, som alla gör tillsammans”


För journalist och podcaster ”Mattias Hundebøll är det viktigt att göra något extra med vardagsmaten. Det är lättare på sommaren, när familjen är samlad i trädgården kring grillen. Möt honom här, och få tre gåda råd, hur du kan skapa magi med din grillmiddag.
I ett stort hus utanför Köpenhamn bor journalisten och podcaster Mattias Hundebøll tillsammans med sin fru och deras två barn, sina svärföräldrar och två andra familjer. Huset, som alltid har varit ett kollektiv, skapar ramen kring ett familjeliv, där samliv står i centrum. Speciellt på sommaren i den stora trädgården, där det sprudlar av liv, och grillen är i centrum för kvällsmåltiderna.


För Mattias, som bland annat har varit med i podcasten «Fårking far», är det just detta som är med och bidrar till att göra sommarens matlagning mycket roligare än vanligt.

“När man flyttar ut matlagningen utomhus, känns det inte som ett jobb att laga mat. Det blir till en lek, som vi gör tillsammans för att vi är ute i trädgården allihop. Och när man är 5 år gammal, så är det ett litet äventyr att få lov att plocka bär och kryddörter och hjälpa till med maten,” berättar Mattias, som älskar att ha sina två söner med i köket eller kring grillen.

“Jag går vill gärna involvera mina barn i matlagningen, och det verkar alltid lite lättare, när det är kring grillen. Man kan verkligen laga mycket god mat som ungarna gärna vill ha, om gör lite magi av det. För mat är ju en vild smakresa.”


Det gäller speciellt grillmat, där det alltid finns plats för improvisation och mer lek än normalt. Till exempel små, grillade bläckfiskar på spett, som Mattias två pojkar bara älskar “det finns ju inget barn, som inte tycker, att det är lite tufft att få bita huvudet av en bläckfisk,” säger Mattias med ett leende.1. Ta med dina barn

Barns smaklökar är minst lika nyanserade och kritiska som vuxnas, så de ska också ha god mat. Ta med dem i köket och kring grillen, så de ser, hur maten tillagas och utvecklas på vägen, så de har varit med och hjälpt till att laga maten. Detta för dem att känna sig involverade och ovärderliga, och det är bra för självförtroendet.


2. Gör matlagningen till en lek

Använd metoder och redskap, som gör matlagningen till något speciellt och till en rolig upplevelse, så det inte bara är själva måltiden i sig, som står i centrum. Det kan vara en cool gadget som erbjuder nya möjligheter, eller en råvara som måste förberedas på ett mycket speciellt sätt.


3. Prova nya saker

Det kan vara kul för hela familjen att smaka något nytt från grillen – även för de allra minsta. Istället för att vända sig till de klassiska grillrätterna, så tänk i andra banor, som kan utmana smaklökarna och är en upplevelse att äta. Det kan till exempel vara små bläckfiskar.Samtidigt är det enkelt att göra maten till något speciellt när utrustningen är i ordning, och möjligheterna är dörför många – till exempel när en hel kyckling ska tillagas.


”Det är något riktigt coolt med att göra en hel kyckling på grillen. På min Everdure kan kycklingen bara hänga och njuta på sitt rotisserie, så jag kan leka med barnen under tiden,” säger Mattias om sin Furnace-gasgrill från Everdure av Heston Blumenthal, där det roterande roteriet säkerställer enhetlig matlagning av hela kycklingen, som serveras med nya potatisar, grillade salladslökar och en färsk myntadressing.

Det är något som både barn och vuxna gemensamt kan äta, stora som små får ut det bästa av grillmiddagen. Detta är för Mattias smaken av sommar, när den är som allra bäst i Danmark.


Och det är en mycket speciell atmosfär, som de långa sommarkvällarna med grillmat skapar.

”När vi äter i trädgården kan man komma och gå om man vill. Måltiden varar hela kvällen, för när jag tänder grillen blir kvällen automatiskt längre. I trädgården ska man inte bara få måltiden överstökad – det blir en lek, som kan ta hela kvällen, säger Mattias, som nedan ger dig tre av sina bästa tips på hur man skapar en familjevänlig grillmåltid


Få tre av Mattis goda recept


Grillade babybläckfiskar med pannbröd


Grillkyckling deluxe med nya danska potatis


Grillad spetskålsallad med yoghurmyntadressing

Se flera recept