menu

JON DANIEL EDLUND

”Grillen fungerar perfekt som utomhus samlingspunkt”

Jon bor i en lägenhet utan trädgård, men han älskar faktiskt att vara utomhus, när sommaren kommer.


”Det är för mig en härlig känsla av frihet, att jag på sommaren kan vara så mycket utomhus. Jag älskar att vara utomhus, där det finns andra människor. För man kan även märka det på andra – att sommaren är här. Människor i sommarkläder, som går runt och skålar med vännerna på gatan – det smittar av sig väldigt mycket. Och något av det som jag älskar allra mest, är verkligen att se människor roa sig! Och det är typiskt, när jag ser en grupp människor, som samlas någonstans och badar eller grillar. Den stämningen smittar av sig helt enormt, och man blir glad och avundsjuk på samma gång! Det är typiskt sommar helt enkelt.”1. Kasta dig över fisken

Kanske är det oftast traditionella biffar, köttfärs, korv och annat kött som du tänker på när du planerar grillmiddagar. Men det finns många andra alternativ, och Jon vill slå ett slag för fisken på grillen. Grillens värme ger så mycket, att det ska inte mycket till för att framhäva fiskens naturliga, fräscha smak. Samtidigt är fisk riktigt nyttigt, utan att det smakar så.


2. Välj färska och välsmakande ingredienser

När du grillar får du mycket gratis med hög värme och autentisk tillagningsmetod. Därför kan du också nå långt och skapa en utsökt måltid med några få väl valda och färska ingredienser som behåller mycket av sin smak på grillen och lätt kan låta dig få smaken av sommar på din grillmiddag.


3. Kom ihåg att vara nyfiken

”Jag upplever ofta saker genom mat och smaker, för sedan jag var väldigt ung har jag alltid varit mycket passionerad för mat. Jag har en inbyggd radar för mat, så inspirationen kommer alltid intuitivt till mig när jag antingen bläddrar igenom sociala medier, går ut på stan eller reser. Vi lever i en värld där det finns så mycket att upptäcka och smaka på, så min nyfikenhet på mat guidar mig mycket,” säger Jon och uppmuntrar oss alla att behålla vår nyfikenhet och smaka på världen.Och speciellt grillen betyder sommar för Jon.


”Att grilla är en av de bästa sakerna med sommaren. För mig är köket alltid det trevligaste stället att samlas när jag har gäster, och grillen fungerar perfekt som samlingspunkt utomhus, där det doftar helt fantastiskt. Och efter måltiden, när det har blivit lite mörkare och svalare, när man närmar sig grillen för att värma sig. Det är bäst att vara hemma i Danmark på sommaren,” säger Jon Daniel Edlund, som nedan ger dig tre tips för att få smaken av sommar att framträda i dina egna grillmiddagar i trädgården med familj och vänner.


Få tre av Jons gods recept

Sommersalat recipes

Sommarsallad på grillade grönsaker, havreris och halloumi i citrus- och sojadressing med dukkah

Roedrejer recipes

Grillade rödräkor i kryddig tomatmarinad

Papilotte recipes

En papillote med torsk, citron och dukkah

Se flera recept